درباره پروژه
درباره پروژه
پروژه مدیریت چندمنظوره جنگلهای هیرکانی
سازمانهای دولتی و غیردولتی مرتبط با پروژه شامل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت امور خارجه، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شوراهای اسلامی و دهیاریها در محدودههای پایلوت و نیز جوامع محلی و سازمانهای مردمنهاد میباشند.
اهداف اصلی این پروژه عبارتند از:
۱. حفظ تنوع زیستی، یکپارچگی اکوسیستم و پایداری خدمات اکوسیستمی در سیمای جنگلهای هیرکانی
۲. تغییر مدیریت وابسته به چوب به مدیریت چندمنظوره جنگل
دستاوردهای مورد انتظار این پروژه عبارتند از:
۱. توانمندسازی چارچوب مقرراتی و سیاستگذاری برای مدیریت چندمنظوره جنگل
اولین دستاورد مورد انتظار از اجرای پروژه، ایجاد محیط توانمندساز ملی/منطقهای است که از استقرار نظام جدید مدیریت در جنگلهای هیرکانی حمایت خواهد نمود. این دستاورد شامل بررسی و بازبینی چارچوبهای سیاستگذاری و قوانین و نیز ایجاد و توانمندسازی سازوکارهای هماهنگی بین بخشی است. همچنین احصاء و لحاظ کردن ارزشهای خدمات اکوسیستمی جنگلهای هیرکانی تحت این دستاورد محقق خواهد شد.
۲. ارتقاء ظرفیت سازمانی و پرسنلی برای اجرای رویکرد جدید مدیریت چندمنظوره جنگل
دومین دستاورد مورد انتظار از اجرای پروژه، تقویت ساختارهای سازمانی برای اجرای مدیریت چندمنظوره در جنگلهای هیرکانی است. در این زمینه ظرفیتهای سازمانی و تخصصی دستگاههای دولتی مرتبط با موضوع مدیریت مشارکتی و چندمنظوره جنگلهای هیرکانی، ارزیابی و برنامههای ظرفیتسازی برای ارتقاء توان لازم جهت اجرای الگوی نوین مدیریت جنگل تدوین و به اجرا در خواهد آمد. بازبینی طرحهای فعلی مدیریت جنگل، تدوین و اجرای برنامههای مدیریت تلفیقی در حوزههای جنگلی، تهیه دستورالعملهای بخشی برای همسوسازی مدیریت بخشهای مختلف با اهداف مدیریت تنوع زیستی و نیز ارائه تجربیات موفق در زمینه مدیریت مشارکتی و چندمنظوره جنگل از دیگر فعالیتهای مرتبط با این دستاورد است.
۳. مدیریت جامع و چندمنظوره جنگل با رویکرد جنگلداری اجتماعی
جلب مشارکت مردمی و اجرای جنگلداری جامعه محور سومین دستاورد مورد انتظار از اجرای پروژه است. در این ارتباط ارتقاء آگاهی و بسیج جوامع محلی به عنوان اولین اقدامات در دستور کار قرار دارد. تدوین و اجرای مشارکتی برنامههای مدیریت جنگل در حوزههای جنگلداری جامعه محور با تاکید بر توسعه معیشتهای جایگزین از دیگر فعالیتهای اصلی تحت این دستاورد است.
چهار سیمای جنگلی منتخب برای اجرای این پروژه عبارتند از:
۱. فریرود-زیلکیرود، استان گیلان (حوزه ۲۲ و ۲۳)
۲. دوهزار-سههزار، استان مازندران (حوزه ۳۳ و ۳۴)
۳.بلیران، استان مازندران (حوزه ۵۳)
۴.چهلچای، استان گلستان (حوزه ۹۲)